Velika Jabuka dobija svoju malu šumu: 1.000 autohtonih biljaka dolazi u New York

Prva džepna šuma u gradu, čiji je cilj povećanje biodiverziteta, niknut će u aprilu na 2.700 kvadratnih stopa ostrva Roosevelt na Menhetnu.

Mala šuma ispunjena s više od 1.000 autohtonih biljaka niknut će u New Yorku u aprilu na zemljištu od 2.700 kvadratnih stopa na južnom dijelu ostrva Roosevelt na Menhetnu.

To će biti prva džepna šuma u gradu, a pristalice tvrde da će donijeti ljepotu, povećanje biodiverziteta i konkretnu korist stanovnicima koji se suočavaju s sve ekstremnijim vremenskim prilikama.

Koncept sadnje gustih, brzorastućih drveća i grmlja popularan je u Aziji, Evropi, Africi, Južnoj Americi i na Bliskom Istoku, a pionir je japanski botaničar Akira Miyawaki 1970-ih. U Sjedinjenim Američkim Državama, gradovi poput Los Angelesa, Berkeley-a u Kaliforniji, Portlanda u Oregonu i Cambridge-a u Massachusettsu stvorili su mini šume s autohtonim biljnim vrstama.

\”Danas su naši gradovi beton na betonu\”, rekla je Elise Van Middelem, osnivačica SUGi-a, neprofitne organizacije koja će saditi vrste poput bijelog hrasta, jagoda iz Virginije, njujorške paprati i istočnog bijelog bora na ostrvu Roosevelt. \”Kada dođu poplave ili jake kiše, više nema propusnih površina. Dakle, jedna od prednosti minijaturnih šuma je ta što djeluju kao spužve.\”

Postoji niz prednosti u sadnji šuma u Miyawaki stilu, uključujući hlađenje, stvaranje sjene, apsorpciju vode i ugljika, kao i obnovu ekosistema koji mogu služiti kao dom divljim životinjama poput ptica i insekata. \”Biodiverzitet je potpuno povezan s klimatskom krizom\”, rekla je Van Middelem. \”Povratak ljepote tamo gdje nije bilo ničega je jednostavno izvanredan.\”

Zasađeno u obično obogaćenom kompostom tlu, pokazalo se da slojevi grmlja i krošnje rastu brzo, jer se takmiče za sunčevu svjetlost. Jednom posađene, ove guste zelene površine mogu prosperirati u malim urbanim prostorima s malo održavanja.

\”Oduševljen sam ovakvom zelenom infrastrukturom koja zapravo hladi susjedstvo u vrijeme globalnog zagrijavanja\”, rekao je predsjednik općine Manhattan, Mark Levine. \”Možemo i trebamo učiniti više od ovoga. Volio bih vidjeti sljedeće u zajednicama s niskim primanjima koje imaju mnogo manje uličnog drveća nego u bogatijim dijelovima grada.\”

U danima velikih vrućina, ljudi u boji i stanovnici s niskim primanjima nose najveći teret toplote zbog lošeg kvaliteta zraka i nedostatka drveća i sjene, kao i neadekvatnih sustava hlađenja. Prema procjenama najviše ljetne temperature, južni Bronx bio je 8F (4,5C) topliji od bogatijih područja Upper West Side-a i Upper East Side-a. Prema Van Middelemu, cijena male šume na ostrvu Roosevelt iznosi otprilike 200 dolara za 10 kvadratnih stopa. Bit će zasađena na neiskorištenom baštenskom prostoru iznajmljenom od grada. Sa više od 300 volontera i sve većim interesom, sadnja je zakazana za 6. april.
 

Izvor: theguardian.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top