Manje mesa na jelovniku te konzumacija lokalnog i organskog voća i povrća čini dobru formulu za zdraviji i održiviji način života.
Klimatske promjene usko su povezane s prehrambenim navikama šire ljudske populacije. Prečesta konzumacija mesa, kupovanje voća i povrća van sezone od velikih dobavljača te prekomjerni industrijski izlov ribe utječu na okoliš i više nego što se na prvu može činiti.
Kako bismo pomogli ekološki održivom uzgoju hrane, koji je ujedno i zdraviji za naš organizam, možemo učiniti neke sitne promjene na prehrambenom planu. Manje mesa na jelovniku te lokalno i organsko čini se kao dobra formula za zdraviji i ekološki osviješten način života.
1. Leća
Ovu mahunarku se još od prapovijesti, zbog lake pripreme i nutritivnog bogatstva, koristilo kao namirnicu za dobar obrok. Osim što obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima te snižava kolesterol i šećer u krvi, leća ima 26 grama proteina na 100 grama namirnice što ju čini izvrsnom zamjenom za crveno meso. Jeftina je, lako se uzgaja, ne zahtijeva veliku potrošnju vode i ima 43 puta manji ugljični otisak od, primjerice, teletine.
2. Grah
Još jedna mahunarka s izrazito niskim ugljičnim otiskom i minimalnom potrošnjom vode pri uzgoju. Sadrži mnogo proteina i vlakana, ali ti proteini nemaju za ljudski organizam prijeko potrebne aminokiseline, te se taj nedostatak nadoknađuje kombiniranjem sa žitaricama, najčešće rižom.
3. Smokve
Voće široke upotrebe i održivog razvoja zbog svoje velike otpornosti na nepogode i nezahtjevnosti pri uzgoju. Smokva je slasni antioksidans i ljekovita namirnica, odličan izvor vlakana i minerala, posebice magnezija. Osim za čovjeka, korisna je i za životinje kojima je zbog svojeg cjelogodišnjeg rasta važan izvor hrane.
4. Dagnje
Školjkaši koji žive i u Jadranskom moru, rastu brzo i u grozdovima pa ih se lako skuplja i uzgaja na ribičkoj užadi. Zbog svoje nutritivne vrijednosti i minimalnog utjecaja na okoliš uspješno mogu zamijeniti meso. Također, dagnje su prirodni pročišćivači vode, hraneći se planktonom mogu filtrirati i do 7 litara vode po satu.
5. Lokalna sezonska riba
Pretjerani izlov ribe za industrijske potrebe postao je ogroman problem za održavanje populacije značajnog broja vrsta jestivih riba. Rješenje se nalazi u ekološki održivom načinu izlova, koji podrazumijeva kontrolirano pecanje u sezoni mrijesta pojedine vrste. Podupiranjem lokalnih ribarnica koje mogu dokazati podrijetlo ribe i kupovanjem sezonske ribe činimo veliki korak za okoliš.
6. Lokalno i organsko voće i povrće
Organsko znači i zdravije za čovjeka, ali najčešće i blagotvorno za okoliš. Kupovanjem sezonskog voća i povrća od lokalnih dobavljača izbjegava se prekomjerno korištenje kemikalija, ekološki neodrživ industrijski uzgoj voća i povrća, te se smanjuje potrošnja vode i efekt staklenika, tlo se održava zdravim, a zrak čistim. Brokula, luk, krumpiri, naranče i jabuke su namirnice čiji uzgoj najmanje utječe na okoliš.
7. Eco-friendly kava i čaj
Velike plantaže kave i čaja koriste štetne pesticide te krče ogromne količine šume za potrebe održavanja proizvodnog pogona. Također, njihovi mehanizmi za proizvodnju i dopremanje ostavljaju veliki ugljični otisak. Na sreću, mnogi veliki proizvođači pokušavaju prijeći na ekološki održivu proizvodnju, kupovanjem takvih proizvoda podržavamo etički i ekološki ispravniju opciju.
Izvor: Naturala.hr