Zbogom mirisima: Napravite ‘domaći’ osvježivač zraka u svega par minuta

Osvježivači zraka na bazi limuna ili lavande dobra su i zdravija varijanta kupovnih sprejeva, a evo kako ih sami možete napraviti

Nekad se dogodi da prostorije našeg doma postanu magnet za loše mirise. Kupaonica iz koje jedva čekate izaći, kanta za smeće koja se prebrzo usmrdi ili ormar za cipele iz kojeg zaudara – gotovo svi smo se barem jednom suočili s neugodnim mirisom. Mnogi tada, već automatizmom, posežu za osvježivačima zraka koji se mogu kupiti u svakoj trgovini. No nakon duljeg vremena korištenja kupovnog i udisanja ‘lažnih’ mirisa, neke zanima kako napraviti svoj prirodni osvježivač zraka.

Iako se čini komplicirano, izrada domaće alternative uglavnom je jednostavna i zahtijeva svega tri sastojka. Kad ga izradite, svoj ćete osvježivač moći prskati po posteljini, kanti za smeće… Gdje god poželite.

Kombinacija limuna i klinčića

Limun i klinčić će nas asocirati na jesen, ali ova je kombinacija zaista bezvremenska! Poznavatelji eteričnih ulja, dakako, mogu koristiti svoje omiljene note, no općeniti recept ide ovako:

oko 100 ml vode

4 jušne žlice votke – votka se preporučuje jer brzo ishlapi i nema mirisa

5 kapi eteričnog ulja limuna

5 kapi eteričnog ulja klinčića

boca s raspršivačem

Sastojke promiješajte u boci s raspršivačem. 2- 3 puta pošpricajte po prostoriji ili mjestu koji zaudara i neugodni mirisi bi se trebali ublažiti.

Još jedan osvježivač zraka koji možete koristiti u kupaonici, hodniku ili čak osvježiti cipele koje su dugo stajale u ormaru odiše mirisom lavande! Evo recepta.

Kombinacija limuna i lavande

Bocu s raspršivačem napunite s dva decilitra vode i malo hamamelisa (koliko nam je poznato, njegovu cvjetnu vodicu možete nabaviti u specijaliziranim biljnim trgovinama). Dodajte 5-7 kapi eteričnog ulja limuna i 5-7 kapi eteričnog ulja lavande. Zatvorite bocu pa ju protresite.

Malo sode bikarbone

Osim prethodnih kombinacija, internetom kruži recept za još jedan osvježivač: dodajte oko 25 kapi svog omiljenog eteričnog ulja u 2 jušne žlice sode bikarbone i promiješajte. Pri odabiru eteričnog ulja možete se odlučiti za limun ili lavandu, ali i eukaliptus.

Mješavinu sode bikarbone i eteričnog ulja ulijte u vodu. Zatim ulijte vodu u bocu s raspršivačem. Naravno, protresite i našpricajte dva do tri puta po izvoru neugodnih mirisa.

Izvor: naturala.hr

Scroll to Top