Mogu li se plastične vješalice reciklirati i koje su im alternative?

Razmišljate li o utjecaju plastičnih vješalica na okoliš, mogućnostima njihova recikliranja i ekološkim alternativama

Kada razmišljamo o svom utjecaju na okoliš, često zanemarujemo najjednostavnije stvari koje su dio naše svakodnevice. Na primjer, niz plastičnih vješalica u ormaru koje, nažalost, završe na odlagalištu zajedno s hrpom drugih koje izgledaju identično.

Pitanje, dakle, nije samo mogu li se te klasične plastične vješalice reciklirati, već kakav je njihov utjecaj na okoliš i koje su ekološki prihvatljive alternative dostupne. Pa krenimo redom…

Utjecaj plastičnih vješalica na okoliš
Procjene govore da koristimo oko 40 milijardi plastičnih vješalica godišnje, napominje Sara Gutterman, izvršna direktorica Green Builder Media. A na svaku proizvedenu plastičnu vješalicu za odjeću proizvede se oko 0,16 kilograma CO2. Štoviše, vješalice nisu biorazgradive, što znači da se ne razgrađuju prirodno u zemlji kao drvo, papir ili pluto. Naprotiv, one fotodegradiraju, što znači da se razgrađuju na sve manje i manje čestice.

Stručnjakinja za održivost Ashlee Piper dodaje da je ‘korak naprijed’ ako su vješalice izrađene od reciklirane plastike nakon upotrebe. To znači da su već imale jedan život u drugom plastičnom obliku i sada se opet koriste kao vješalica. Međutim, ona naglašava da je recikliranje plastike zahtjevno i naporno i resursno te da su utjecaji na zagađenje i ugljik usporedivi s prvom proizvodnjom plastike. Štoviše, plastični predmeti često se proizvode u zemljama gdje su radni standardi katastrofalni, a regulacija onečišćenja ponekad ne postoji. S obzirom na to da ti predmeti putuju do razvijenih zemalja, to znači da postoje i prateće emisije tereta. Najbolje što možemo učiniti jest da uopće ne kupujemo plastične vješalice – ili bilo kakvu novu plastičnu robu, zapravo.

Možete li reciklirati plastične vješalice?
Dakle, ako nisu biorazgradive, mogu li se plastične vješalice reciklirati? Nažalost, njihovo recikliranje nije uvijek moguće, a u slučajevima kada se mogu reciklirati, to nije uvijek lako napraviti. Naime, većina plastičnih vješalica izrađena je od polistirena – simbol recikliranja broj šest – što je kategorija koja se općenito ne reciklira u lokalnim pogonima za recikliranje”, objašnjava Gutterman i dodaje: “Također, neke plastične vješalice sadrže i metal, pa bi se on morao ukloniti prije recikliranja.”

Ipak, postoje pojedina lokalna postrojenja za recikliranje – kao i organizacije poput TerraCycle – koje recikliraju plastiku kategoriju broj šest. Stoga provjerite u svom gradu postoji li takav program recikliranja i koje korake morate poduzeti kako biste samu vješalicu pripremili za pravilno recikliranje.

Kako odložiti plastične vješalice
Ako recikliranje nije moguće, imate nekoliko opcija kada je u pitanju uklanjanje plastičnih vješalica. Umjesto da ih bacite u smeće, razmislite o ovim alternativama.

1/ Trgovina rabljene robe

Ako su vješalice u dobrom stanju, donirajte ih trgovinama rabljene odjeće, odnosno second-hand trgovinama. One obično prihvaćaju samo plastične vješalice.

2/ Dobrotvorne donacije

Razmislite o doniranju školama, skloništima za beskućnike ili žene, staračkim domovima ili bolnicama koje mogu koristiti vješalice kako im odgovara.

3/ Maloprodajni programi prenamjene

Ciljane trgovine također prihvaćaju plastične vješalice za ponovnu upotrebu kao i plastične vrtlarske potrepštine. Neke kemijske čistionice također mogu prihvatiti vješalice za ponovnu upotrebu.

4/ Kreativni projekti

Postoje različiti načini na koje možete prenamijeniti plastične vješalice kojih se još niste sjetili. Primjerice, vješalice za umjetnine, kao držači za papirnate ručnike, vrpce i pribor za izradu, korištenje dijelova slomljenih vješalica kao držača za posude za biljke, police za cipele i slično…

Održive alternative plastičnim vješalicama
Dok postupno izbacujete plastične vješalice, vodite računa o kupnji onih s manjim ugljičnim otiskom. Ove održive alternative plastičnim vješalicama mogu poboljšati i ukupnu estetiku vašeg ormara.

Drvene vješalice
One su veće i profinjenije u usporedbi s plastičnim vješalicama, a njihove se pojedinačne komponente lakše recikliraju.

Vješalice od bambusa
Vješalice od bambusa su naš favorit. Riječ je o održivo proizvedenom materijalu koji se lako obnavlja, dugo traje i izgleda lijepo!

Kartonske vješalice
Možete pronaći i čvrste kartonske vješalice za odjeću. Nisu doduše tako izdržljive kao drvo ili bambus, ali su jedan od materijala koji se najlakše reciklira.

Žičane vješalice
Žičane vješalice nisu baš elegantan detalj, a mogu stvoriti i udubljenja ili poderotine na vašoj odjeći. No, ako ne možete nabaviti drvene, bambusove ili kartonske vješalice, onda je ovo održivija opcija u usporedbi s plastičnima.

Izvor: naturala.hr

Scroll to Top