Sukulenti: Koliko ih često treba zalijevati i što treba izbjegavati?

Biljke koje spadaju u kategoriju sukulenata zahtijevaju malo drukčiji pristup, a evo na što biste trebali pripaziti

Sukulencija se definira kao “skladištenje iskoristive vode u živim tkivima u jednom ili nekoliko dijelova biljke na takav način da biljka privremeno bude neovisna od vanjske opskrbe vodom, zadržavajući barem određenu fiziološku aktivnost.” Drugim riječima, bilo koja biljka koja spada u kategoriju sukulenata – vaši kaktusi, vaša zmijska biljka, vaše novčano stablo – može trajati neko vrijeme između zalijevanja povlačenjem vlage iz rezervi u njezinom lišću, stabljikama i korijenju.

Prekomjerno zalijevanje glavni je uzrok odumiranja sobnih biljaka, a posebno je često kod sukulenata. Evo mjerice o tome kako i koliko često zalijevati ovu izdržljivu vrstu biljke.

Koliko često treba zalijevati sukulente?
Općenito govoreći, sukulenti su toliko dobri u čuvanju vode da može proći jedan do dva tjedna između zalijevanja tijekom proljeća i ljeta i dva do tri tjedna u jesen i zimi. Međutim, ljudi koji poznaju biljke obično preporučuju intuitivnije zalijevanje sukulenata.

Svakih nekoliko dana pregledavajte tlo vaše biljčice. Zabodite prste u gornji sloj zemlje i zalijevajte biljku ako je potpuno suha na dodir. Želite biti sigurni – osobito sa sukulentima i kaktusima – da je tlo potpuno suho prije nego što ga zalijevate.

Drugi način da prepoznate treba li vaš sukulent vodu je da opipate njegovo lišće. Ako je u njima još uvijek pohranjeno malo vode, na dodir će biti punašni i čvrsti. Ako su uvenuli i beživotni, zaliha im je presušila i vrijeme je za brzo ‘namakanje’.

Kako zalijevati sukulente?

Zalijevajte odozgo, sve dok voda ne izađe iz drenažne rupe posude. To je standardna tehnika zalijevanja za većinu sobnih biljaka, a dobro djeluje i za sukulente. Napunite kantu za zalijevanje ili šalicu i prolazite polaganim i ravnomjernim mlazom vode sobne temperature preko cijelog gornjeg sloja tla vašeg sukulenta. Jednom kad voda počne istjecati iz drenažne rupe posude, to je znak da se zaustavite. Ostavite biljku da upije preostalu vlagu 15 minuta.

No ponekad kad zalijevate sukulente s vrha, udarcem vode možete oštetiti korijenje. Zalijevanje s dna omogućuje mu da polako upija vodu. Sve što trebate je uroniti sukulente u plitku, plastičnu posudu s malo vode. Ostavite ih u kupelji 5 do 15 minuta ili dok se vrh tla ne počinje osjećati vlažnim na dodir, po potrebi dolijevajući vode.

Znakovi prekomjernog zalijevanja

Neki znakovi da ste pretjerali i sukulentu dali više vode nego što je može pohraniti pokazivat će mekano, kašasto, smeđe lišće i tlo koje se nikad ne osjeća potpuno suhim.

Izvor: naturala.hr

Scroll to Top