Čist i mirisan: 6 trikova za uklanjanje neugodnog mirisa u vašem domu

Pronašli smo načine kako se riješiti neugodnih mirisa i osvježiti zrak u našim domovima

Ako se trenutno suočavate s neugodnim mirisima u svom domu, prvo pokušajte identificirati izvor mirisa, sljedeći ovaj vodič. Nakon što uočite problematična mjesta i izvor smrada te ih prekrižite s popisa, isprobajte ove trikove kako bi sve – od hladnjaka do vašeg kauča – bolje mirisalo. Vaš nos će vam biti zahvalan!

1/ Osvježite hladnjak vanilijom
Evo isprobanog trika za bolji miris hladnjaka: kuglica vate umočena u ekstrakt vanilije. Nakon što riješite sve potencijalne uzroke neugodnog mirisa (provjerite ima li pljesnivog povrća ili prolivenog umaka na policama), natopite vatu ekstraktom vanilije i ostavite je na maloj posudi blizu stražnje strane jedne od police. Hladnjak će prožeti topli miris vanilije.

2/ Dezodorirajte kuhinjsku kantu za smeće
Neizbježno je da će kuhinjsko smeće s vremena na vrijeme zaudarati, osobito nakon pripremanja ribe ili kad ga zaboravite izvaditi. Kako biste zaustavili neugodan miris kante za smeće, prvo obložite dno kante s nekoliko slojeva novina koje će upiti eventualno curenje. Zatim dodajte mirisnu mješavinu ispod obloge kante za smeće kako biste neutralizirali sve mirise.

3/ Uklonite neugodan miris iz perilice posuđa s pomoću octa
Ako vaša perilica posuđa miriše pomalo kiselo, pokrenite ciklus s 2 šalice bijelog octa umjesto deterdženta. Ocat djeluje prirodno antibakterijski i dezodorirat će perilicu. Kako biste zadržali svježi miris, isperite tanjure prije stavljanja u perilicu, posebno ako je ne uključujete često.

4/ Aktivni ugljen će osvježiti baš sve
Evo izvrsnog trika za dezodoriranje najsmrdljivijih mjesta u kući: mali filtri s aktivnim ugljenom. Drveni ugljen prirodno upija mirise i vlagu, održavajući sve – od vaše torbe za teretanu do ormara – svježim mirisom. Zato su izvrsno rješenje posebno u područjima kao što su kante za pelene, smeće i kutije za otpatke.

5/ Kuhajte
Ako želite da cijeli vaš dom što prije zamiriše nevjerojatno, upotrijebite lonac za kuhanje. Kako biste dom ispunili mirisom, kuhajte u loncu aromatične tvari, poput bilja i začina. Za proljetnu verziju ovog blagdanskog klasika, kombinirajte proljetno bilje poput majčine dušice ili svježe citruse poput kriški limuna.

6/ Osvježite pljesnive zavjese i kauče
Uzmite onu bocu jeftine votke iz ormarića s alkoholnim pićima i upotrijebite je da popravite smrdljive tapecirane sofe ili ukrase za prozore. Dodajte nerazrijeđenu votku u bocu s raspršivačem, a zatim je lagano raspršite po tkanini. Votka, prirodni dezodorans i dezinficijens, uklonit će neugodne mirise, pa će vaš kauč zablistati svježim mirisom između generalnih čišćenja.

Izvor: naturala.hr

Scroll to Top