Kako očistiti odvode sudopera i umivaonika prirodnim sastojcima

Osjećate li smrad iz odvoda sudopera? Otiče li voda u njemu sporo? Vrijeme je da ga temeljito očistite na ekološki način

dvodi sudopera u kuhinji izloženi su brojnim česticama hrane i masnoće koje mogu uzrokovati neugodne mirise. U kupaonici, pak, niz odvod prolaze kuglice paste za zube, kose i prljavštine s tijela koje se također mogu brzo nakupiti u cijevima.

Dok većina nas pretpostavlja da će voda sav taj otpad odnijeti u odvode, sama voda nije dovoljno ‘jaka’ da ukloni ili otjera svu nakupljenu prljavštinu.

Za uvijek prohodan i čist odvod…
Srećom, čišćenje odvoda nije kompliciran posao – ako znate pravu ‘formulu’. Dovoljno je svega nekoliko namirnica i predmeta koje svako domaćinstvo redovito ima u smočnici. Trik je u tome da ne zaboravite čistiti odvode prije nego što dođe do začepljenja ili većih problema za koje vam je na kraju potreban vodoinstalater. Slijedite naše korake za čišćenje i vaš će odvod uvijek biti prohodan i mirisan.

Što vam je potrebno za čišćenje odvoda?
Od ‘alata’ za čišćenje potrebni su vam mjerice, čep za sudoper, gumene rukavice, štednjak ili mikrovalna pećnica, zdjela prikladna za mikrovalnu pećnicu ili velika posuda za mjerenje, soda bikarbona i destilirani bijeli ocat te materijali za čišćenje.

1/ Ispraznite sudoper
Uvijek započnite pražnjenjem i čišćenjem sudopera. Miris možda dolazi od onoga što je skupljeno u sudoperu. Ako imate sudoper s dva korita, provjerite jesu li oba prazna i čista.

2/ Zagrijte malo vode
Zagrijte jednu šalicu vode do vrenja na ploči štednjaka ili u mikrovalnoj. Pomiješajte kipuću vodu s jednom šalicom destiliranog bijelog octa. Ako imate sudoper s dvostrukim koritom, zagrijte dvije šalice vode i dodajte dvije šalice octa.

3/ Dodajte otopinu sode bikarbone i octa u odvod

Ulijte pola šalice sode bikarbone u odvod i polako ulijte dvije šalice otopine octa. Doći će do pjenjenja. Ako imate sudoper s dvostrukim koritom, dodajte pola šalice sode bikarbone i dvije šalice otopine octa na svaku stranu.

4/ Pričekajte i isperite
Odvod sudopera odmah pokrijte čepom i ostavite smjesu da djeluje 10 minuta. Zatim sve isperite s dvije šalice vrlo vruće vode iz slavine.
Ako i dalje osjetite miris oko odvoda kuhinjskog sudopera, mogao bi dolaziti iz cijevi. Metoda sode bikarbone i octa dobro funkcionira, ali jači i intenzivniji smrad zahtijeva temeljitije čišćenje kako biste se riješili neugodnih mirisa, odnosno poziv vodoinstalatera.

Sam svoj majstor ili je vrijeme za vodoinstalatera?
Ako odvod i dalje smrdi nakon tretmana sodom bikarbonom i octom, vrijeme je da iznesete kutiju s alatom ili pozovete vodoinstalatera. Uzrok bi mogao biti začepljen sifon (zakrivljeni dio cijevi ispod sudopera). Naime, sifon je dizajniran da zadrži malu količinu vode kako bi stvorio brtvu između mirisa i plinova kanalizacijskih vodova i odvoda sudopera.

Ako ste spremni s alatom, možete i sami očistiti sifon. Ispraznite prostor ispod sudopera i stavite kantu ispod sifona kako biste skupili vodu i svu prljavštinu koja je uhvaćena u sifon. S pomoću ključa otpustite matice koje drže sifon i ispraznite sifon u kantu. Isperite ga i vratite na mjesto. Nakon toga slobodno ponovite ispiranje sudopera sodom bikarbonom, octom i toplom vodom.

Ako i dalje osjećate neugodan miris, pozovite vodoinstalatera. On će odrediti odakle dolazi neugodan miris i riješiti problem. Mogući uzroci mogu biti začepljenja vodovodnih cijevi, začepljeni otvori za zrak ili curenje kanalizacije.

Dodatni savjeti za održavanje čistoće odvoda sudopera
Neke se stvari jednostavno ne smiju stavljati u odvod sudopera jer mogu izazvati začepljenja koja uzrokuju neugodne mirise. Držite masnoću, ljuske od jaja, talog od kave, velike količine brašna i rastegljive namirnice poput suhe tjestenine i riže izvan odvoda.
Koristite vruću vodu za ispiranje odvoda kuhinjskog i kupaonskog sudopera jednom tjedno. Ulijte najmanje jednu litru vrlo vruće vode u odvod za temeljito ispiranje kako biste pomogli u otapanju masnog sloja, mrljica paste za zube i radi lakšeg uklanjanja krhotina iz sifona.
Kada koristite gumb za usitnjavanje ostataka, provjerite jeste li ga isprali vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi kako biste bili sigurni da je hrana isprana iz unutarnje komore.
Često uklanjajte i čistite čep kupaonskog umivaonika i koristite mrežicu za dlake kako biste spriječili začepljenja koja mogu zadržati mirise.

Izvor: naturala.hr

Scroll to Top