Zanimljive činjenice o tulipanima koje moždaniste znali

Teško je zamisliti proljeće bez tulipana. Osim što su prekrasan ukras svakog vrta i vaze, u novije vrijeme preplavili su i društvene mreže. Lijepi su i fotogenični pa kao da svatko želi imati svoj tulipan.

Čini se da se oko tulipana oduvijek vrtila neka posebna manija. Malo smo istražili zašto su toliko posebni i otkrili smo čitav niz zanimljivosti oko tulipana. Možda otkrijete nešto što niste znali.

Većina ljudi misli da su tulipani porijeklom iz Nizozemske, ali zapravo su iz centralne Azije, a u Europu su došli iz Turske.

Iako nam se može činiti da su tulipani oduvijek ovdje, u Europu su došli tek u 16. stoljeću, a kroz 17. stoljeće su doživjeli najveću popularnost.

Tulipani su ime dobili po turskoj riječi za turban, jer baš tako i izgledaju. Osim toga lokalci u često ukrašavali svoje turbane sa stabljikama tulipana.

Postojalo je doba kada je tulipan vrijedio više od dijamanta, a bilo je to u Zlatno doba Nizozemske, između 1634-1637. Tada je jedna lukovica vrijedila 10 puta više od godišnjeg prihoda bogatog obrtnika.

To vrijeme nevjerojatne pomame za tulipanima nosi naziv „Tulip Mania“ (Manija tulipana) i primjer je jednog od prvih ekonomskih mjehura i sloma gospodarstva. Cijene tulipana su rasle do nevjerojatnih visina, a sve je na kraju završilo totalnim slomom ekonomskog sustava.

Danas postoji cca 75 vrsta i više od 3000 varijeteta tulipana. Uvijek mogu krasiti vaše cvijetnjake i vaze, a znate li da ih možete i pojesti? Smiju se jesti samo latice! i to isključivo od domaćih tulipana, a pomažu kod prehlade, kašlja, problema sa sinusima, glavobolje.

Tulipani se sade iz lukovice i to na jesen, kako bi cvali na proljeće. Međutim, možete ih prevariti ako želite da procvatu ranije tako što im na cca 12 tjedana lukovice stavite u hladnjak. Potrebno im je smrzavanje kako bi krenuli u novu vegetacijsku sezonu.

Izvor: budidobro.com

 

Scroll to Top