Bijeli čaj i njegova ljekovita svojstva

Kada prvi put probate bijeli čaj, on će defitivno postati vaš omiljeni topli napitak. Ova vrsta čaja je zdravija od ostalih glavnih vrsta (crnog i zelenog), iako su svi napravljeni od iste biljke.

Sve je u metodama obrade, koja, inače, čajevima daje drugačiji ukus i miris. Listovi bijelog čaja beru se rano u rastu, prije nego što se potpuno otvore, a zatim oksidišu.

Umiruje i poboljšava koncentraciju

Bijeli čaj je bogat l-teaninom. Ova aminokiselina je u stanju da poboljša budnost i koncentraciju. Također potiskuje procese ekscitacije u mozgu koji mogu dovesti do hiperaktivnosti.

Poboljšava stanje kose

Bijeli čaj sadrži antioksidans nazvan epigalokatehin galat. Pojačava rast kose i sprečava preuranjeni gubitak vlasi. Također preporučujemo upotrebu šampona na bazi čaja. Oni su u stanju da zaštite kosu od negativnih efekata sunca ljeti, kao i da stvore efekat sjajne kose.

Pozitivno djeluje na oralno zdravlje

Flavonoidi u čaju jačaju zube i pomažu u sprečavanju stvaranja zubnih naslaga koje uzrokuju kvarenje zuba. Pored toga, piće ima antibakterijska svojstva, koja također čuvaju zdravlje zuba. Da biste dobili najviše koristi, pijte 2 do 4 šolje bijelog čaja dnevno.

Sposoban da zamijeni sredstva za ublažavanje bolova

Bijeli čaj sadrži visoko antioksidantne polifenole i katehine, koji mogu pomoći u rješavanju manjih bolova u tijelu. A katehini mogu čak da pospiješe oporavak mišića.

Izvor: Ladies In

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top