Koliko je suho voće dobro za naše zdravlje?

Suho voće, jedna je od najkontroverznijih namirnica. Ne samo potrošači, već i nutricionisti još uvijek se međusobno ne mogu složiti: da li je ova hrana zdrava ili ne.

Neko tvrdi da je ovo najzdravija opcija za međuobrok, dok je neko kategorično protiv sušenog voća u ishrani. Nećemo prihvatiti nijednu od strana u ovom sporu, samo ćemo vam reći sve o objektivnim prednostima i nedostacima suhog voća, a na vama je da odlučite da li ćete ga jesti ili ne.

Prednosti:

Suho voće je vrlo hranljivo

Tokom procesa sušenja, voće gubi svu vodu, a većina hranljivih sastojaka se zadržava. Sadržaj kalorija u 100 g proizvoda također se značajno povećava, što vam omogućava da unesete dovoljno malom količinom.

Visok sadržaj hranljivih sastojaka

Suho voće je skladište vitamina, minerala, makro i mikroelemenata. Suhe šljive i hurme sadrže moćne antioksidanse koji mogu usporiti proces starenja i generalno imaju blagotvorno dejstvo na tijelo. Također postoji velika količina vitamina A, B1, K, kalijuma, magnezijuma i vlakana.

100% prirodno

Da, u suhom voću zaista ima puno šećera, ali za razliku od drugih slatkiša, nema aditiva i štetnih sastojaka. U slučaju kada zaista želite nešto slatko, bolje je pojesti hurmu ili par šljiva nego komad torte.

Sušeno voće poboljšava varenje

Visok sadržaj vlakana povoljno utječe na rad crijeva. Brojne studije su potvrdile da čak i minimalan unos sušenog voća dnevno pomaže u normalizaciji varenja i rješavanju problema povezanih sa radom crijeva.

Mane:

Previše šećera i kalorija

Kao što smo pomenuli, sušeno voće je koncentrat šećera i kalorija. Iz tog razloga, mora se konzumirati u izuzetno odmjerenim dozama, inače postoji mnogo rizika: od debljanja do sticanja dijabetesa melitusa ili kardiovaskularnih bolesti.

Sulfiti

Dok se voće suši, gubi vodu, skuplja se i poprima ne baš lijep izgled. Snalažljivi proizvođači nisu bili zatečeni i odlučili su da voće obrade specijalnim hemijskim jedinjenjima koja sadrže sulfite, što voću daje savršen izgled. Međutim, sulfiti mogu naštetiti vašem zdravlju. Zbog toga, prilikom izbora sušenog voća, ne bi trebalo da se fokusirate na njihov svijetao izgled.

Izvor: harpersbazaar.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top