Svjetski dan okoliša, imamo „Samo jednu Zemlju“

Svjetski dan okoliša najznačajniji je međunarodni dan za okoliš. Obilježavan svake godine od 1974., datum 5. juni izrastao je u najveću globalnu platformu očuvanja okoliša, sa milionima ljudi širom svjeta koji se uključuju u aktivnosti zaštite planete. Ove godine, domaćin #WorldEnvironmentDay 2022 je Švedska.

Ove godine obilježava se 50 godina od Konferencije UN-a o okolišu, prve međunarodne konferencije sa fokusom na očuvanje i unapređenje okoliša.

Naime, na Štokholmskoj konferenciji 1972. godine, potaknuta je ideja formiranja okolišnih ministarstava i agencija širom svijeta, te pokrenuti novi globalni sporazumi s ciljem kolektivne zaštite okoliša. Također, ovo je bilo mjesto na kojem su ciljevi ublažavanja siromaštva i zaštite okoliša povezani, formirajući put za uspostavljanje Ciljeva održivog razvoja (SDG-a). Na štokholmskoj koferenciji je ideja Svjetskog dana okoliša formalizirana, a počeo se obilježavati od 1974. godine.

Ovogodišnja kampanja #OnlyOneEarth, ističe potrebu za ponovnim postavljanjem ravnoteže s prirodom kroz transformativne promjene u načinu na koji se hranimo, živimo, radimo i krećemo.

Također, cilj ovogodišnje teme je potaknuti ljude na predanost i aktivan rad na postizanju opipljivih rezultata i novih rješenja. Kreće se od održive potrošnje i proizvodnje do toga kako mi kao pojedinci razvijamo svoj odnos s prirodom, učimo razumjeti njenu vrijednost, kao i prilagođavanje našeg donošenja odluka uzimajući u obzir te vrijednosti.

U tu svrhu objavljen je Praktični vodič za održiv život u skladu s prirodom koji je izrađen povodom Svjetskog dana okoliša 2022. Više detalja može se pronaći na linku https://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.11822/40017/WED2022.pdf?sequence=3&isAllowed=y

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top