Henkel u akciji “Zajedno za čiste vode BiH”: iz Boračkog jezera uklonjeno 300 kg čvrstog otpada

Zbog svoje raskošne ljepote i brojnih mogućnosti za odmor i rekreaciju, Boračko jezero je jedna od omiljenih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini. Poznato je i kao dugogodišnji dom izviđača, pored kojeg se mladi naraštaji druže, upoznaju prirodu i uče korisne vještine za preživljavanje. Kako bi očuvali njegovu čistoću i otvorili sezonu plivanja, ronjenja i sunčanja u punom sjaju, članovi Ronilačkog kluba Bosna, u okviru projekta “Zajedno za čiste vode BiH” koji organizira kompanija Henkel, već nekoliko godina sprovode akcije čišćenja otpada iz Boračkog jezera i sa njegovih obala. 

“Protekli vikend proveli smo na Boračkom jezeru, gdje smo nakon godinu dana ponovo organizirali akciju čišćenja dna i obale na lokaciji Velika plaza, pored kampa. U ovoj aktivnosti je učestvovao 31 ronilac, prikupili smo oko 300 kg čvrstog otpada u vidu plastike, stakla i automobilskih guma. Još jednom smo potvrdili opravdanost ovih akcija. S tim u vezi, pozivamo posjetioce Boračkog jezera, koji uživaju u svim njegovim blagodetima, da čuvaju jezero i njegovu okolinu tako što će otpad odložiti na za to predviđena mjesta”, poručio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik RK Bosna.

Nakon čišćenja dijela rijeke Miljacke kod Mokrog i Boračkog jezera, projekt “Zajedno za čiste vode BiH” se nastavlja kroz akcije čišćenja Malog Plivskog jezera kod Jajca i rijeke Bosne pored Sarajeva. 

Osim RK Bosna, veliki doprinos realizaciji pomenutog projekta daju i drugi partneri: kompanija Bingo d.o.o. Tuzla u čijim prodajnim objektima je organizirana prodajna akcija Henkelovih proizvoda Persil, Perwoll, Somat i Bref kao podrška akcijama čišćenja, te preduzeće Eko Život d.o.o. Tuzla, koje je zaduženo za ekološko zbrinjavanje otpada.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top