Second hand odjeća – što kupiti i kako prepoznati kvalitetan komad?

Proučite savjete iskusnih kupaca kako postati etičan kupac, recite “ne” brzoj modi i obnovite garderobu jedinstvenim i kvalitetnim komadima

Prema nekim istraživanjima samo 25% odjeće koju imamo se reciklira, pa je među ekološki osviještenim osobama kupnja u vintage trgovinama izvrsna prilika s puno koristi – i za planet i vlastiti budžet!

Dok neke ljude odbija kupnja odjeće ‘iz druge ruke’, odnosno ona koju je netko već nosio, drugi dio onih koji razmišljaju o kupnji u second hand trgovinama ne zna što tražiti.

Iskusni savjeti provjerenih šopingholičara
Bez obzira na to jeste li iskusan kupac rabljenih proizvoda ili tek počinjete štedjeti i reciklirati, kupnja starih proizvoda često može ispasti katastrofa. No proučite savjete iskusnih kupaca kako postati etičan kupac, recite “ne” brzoj modi i na koncu obnovite svoju garderobu jedinstvenim i kvalitetnim modnim komadima!

1/ Mislite na praktičnu, a ne na otmjenu odjeću

Vjerojatno ne planirate kupovati vintage stvari baš svaki put kada naletite na neku vama nepoznatu second hand trgovinu. No ne možete odoljeti da ne pogledate izbliza što se nudi. I tako završite pretražujući pretrpane police dok ne izvučete nešto što predstavlja fini balans ružnog i(li) nevjerojatnog i to jednostavno morate imati. Ali razmišljajte praktično.

Nakon što impulzivno kupite one naslagane svjetlucave štikle pola broja premale ili maksi haljinu iz 60-ih sa zvonastim rukavima i visokim čipkastim rubom oko vrata (a ništa od toga nikada niste nosili) stanite i razmislite. Koliko puta ćete to doista nositi. Imate li već nešto slično u ormaru? Ako je to vintage haljina, možete li je nositi svaki dan ili je ona samo za posebne prilike? Možete li je upariti sa stvarima koje već posjedujete?

2/ Provjerite što kupujete

Zvuči jednostavno, ali nevjerojatno je kako nas zdrav razum “napusti” kada uočimo vintage jeftine komade. Zato pronađite malo prirodnog svjetla da bolje pogledate komad. Vodite se ovim praktičnim popisom za kupovinu starinskih proizvoda:

Provjerite ima li tragova ispod pazuha.
Potražite male skrivene rupe i razdvojene šavove – jedno od najslabijih mjesta na haljini je šav odmah ispod patentnog zatvarača.
Isprobajte patentne zatvarače i provjerite jesu li svi gumbi tu (mali trik – ponekad se na etiketi odjeće unutra krije rezervni gumb).
Provjerite rubove oko dna da nisu pohabani ili da se ne otkopčavaju.

3/ Nemojte se previše udaljavati od svog stila

Ako ste novi u nošenju vintage stila i niste previše sigurni odakle početi, pokušajte pronaći vintage alternative za trenutne trendove koje odgovaraju vašem osobnom stilu.

Ne birajte previše “retro” komade. Možete pronaći neke jedinstvene komade sa suptilnim razlikama u odnosu na modernu odjeću koje se mogu izvrsno spariti s vašom svakodnevnom odjećom – poput košulje iz 70-ih ili 80-ih s drugačijim krojem ili printom ili oblikom ovratnika.

Kupite jednostavnu pamučnu ljetnu haljinu, klasičnu kožnu torbicu ili čak istaknutu vintage ogrlicu – počnite s malim i uživajte u razlici.

4/ Kako prepoznati kvalitetne komade

Svaki ljubitelj vintage komada sanja o tome da pronađe Chanelovu torbicu iz 60-ih za manje od deset dolara. Ona je poput svetog grala vintage kupnje.

Znate li prepoznati kvalitetnu vintage odjeću?

Pokušajte paziti na prirodna vlakna poput pamuka, svile i vune ili njihovu mješavinu. Oni upućuju ili na stari vintage odjevni predmet ili na dobro izrađen komad.
Nemojte zanemariti završne detalje, oni su ključni za upoznavanje i prepoznavanje pravilno izrađene vintage odjeće.
Šavovi koji su poprečno vezani, a ne presvučeni, te kvalitetniji ili deblji materijal za podstavu (i u tamnijim nijansama) znakovi su nečega dobro izrađenog ili dizajnerskog starinskog stila.
Što se tiče vanjskog izgleda gornjih šavova – pazite da bude uredan red šavova.
Neki stariji kardigani imaju traku od vrpce iza rupa za gumbe kako bi se spriječilo istezanje.

5/ Pogledajte etiketu i patentne zatvarače

Pokušavate li datirati komad vintage odjeće, pogledajte etiketu ako ista postoji. Korišteni fontovi mogu odati kada je napravljen. Provjerite je li to tkana etiketa ili samo tiskana.

Ako uočite srebrni metalni patentni zatvarač, to je najvjerojatnije komad iz 50-ih ili 60-ih – kasnije se moda preselila na manje plastične ili metalne patentne zatvarače u boji.

6/ Odgovara li vam taj komad uopće?

Nikad se ne oslanjajte na veličine na etiketama. Dizajnerska vintage odjeća barem je nekoliko brojeva manja od modernih veličina, čak je i odjeća iz 80-ih barem broj manja.

Ako je cijena dobra, a komad kvalitetno napravljen i nešto je što biste nosili mnogo puta, možda bi bilo vrijedno odnijeti ga krojaču i dati ga profesionalno preinačiti kako bi odgovarao. Ako je premalen, nemojte ga kupovati. Tako je jednostavno.

7/ Budite proaktivni

Nemojte se oslanjati samo na to da ćete pronaći svoju fantastičnu dizajnersku vintage haljinu. Podržite vintage sajmove i lokalne trgovce koji su često izvori znanja o vintage odjeći i koji su tamo zbog ljubavi prema retro odjeći.

Iako postoje blogovi i časopisi o vintage modi, fizička kupnja može biti bolja od kupnje vintage proizvoda online jer možete isprobati stvari i osjetiti teksturu odjeće. I na koncu, ne bojte se tražiti popust ako kupujete više od jednog artikla.

Izvor: naturala.hr

Scroll to Top