Ovaj grčki otok nema odlagalište smeća jer reciklira više od 80% otpada!

Kako bi njihov mali otok ostao netaknuti egejski raj kakav jest, Tilos se riješio svog odlagališta i zamijenio ga kružnim sustavom koji je smanjio ukupni otpad za točno 86 posto

Nakon implementacije kružnog sustava recikliranja u svibnju 2022. godine, otok s oko 750 stanovnika brzo je vidio napredak, nakon što su odlagalište pretvorili u reciklažni centar i uklonili velike zajedničke kante za smeće s javnih površina.

Utemeljena od strane Polygreena, inicijativa Just Go Zero sada se nada kako će usmjeriti i druge grčke otoke prema sličnim programima. Naime, sav biorazgradivi otpad pretvara se u smjese za obradu tla, dok se plastika, metal, staklo i papir recikliraju.

Budućnost u kojoj će se otpad vidjeti samo u muzejima!

Za robu koja se ne može reciklirati postoji upcycle centar koji je ponovno pokušava upotrijebiti, kao i za elektroniku i odjeću – bilo za ponovnu upotrebu od strane nekog drugog ili za umjetničke kreacije.

“Nova kultura počinje danas u Tilosu. Kultura koju karakterizira 100% preusmjeravanje odlagališta, potpuno kružno upravljanje otpadom i, što je najvažnije, potpuno novu percepciju života. Zamišljamo budućnost u kojoj će se otpad vidjeti samo u muzejima“, ponosno izjavljuje osnivač Polygreena Athanasios Polychronopoulos.

Svaki stanovnik otoka Tilos dobiva niz vreća u koje odvaja otpad, a kao i kod većine svjetskih sakupljača otpada, kamion stiže pred njihov dom određenim danima kako bi smeće odvezao u centar za obradu.
Aplikacija Just Go Zero omogućuje stanovnicima da prate koliko su materijala reciklirali i saznaju više o tome prema kojim se proizvodima i projektima preusmjerava.

Izvor: naturala.hr

 

Scroll to Top