Projekat “I BiH Green” potiče održivost u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, [10.5.2024.] –  Deseti maj se u svijetu obilježava kao Dan održivog razvoja, kojim se pruža prilika za podizanje svijesti o važnosti održivosti, potiče se saradnja i promoviraju ideje  koje doprinose uravnoteženom razvoju, uzimajući u obzir ekonomske, društvene i ekološke aspekte. To je proces promjena u kome eksploatacija resursa, upravljanje investicijama, tehnološki razvoj i promjene koje se stalno dešavaju moraju biti u skladu s budućim, a ne samo sa sadašnjim potrebama.

 

Shodno svjetskim trendovima u Bosni i Hercegovini je prije tri godine pokrenut projekat “I BiH Green” koji, potiče održivost, “zelene” promjene i zaštitu okoliša. Ovaj projekat obilježava kontinuirani angažman za bolju budućnost, motivirajući porodice, kompanije i društvenu zajednicu da preuzmu aktivnu ulogu u očuvanju naše planete.

 

Ove godine, zvanična kampanja za centralni događaj koji se održava osmog juna u Vilsonovom šetalištu, počinje simbolično  10. maja, na Dan održivog razvoja. Svoju društvenu odgovornost i želju za unapređenjem održivog poslovanja projekat “I BiH Green” ove godine pokazuje dodjelom značajnog broja sadnica prvoj eko školi u Bosni i Hercegovini OŠ “Aleksa Šantić” iz Sarajeva, čime simbolično podupire njihovu predanost i kontinuiran rad, u održivosti i eko projektima. Ovom prilikom Uprava škole na čelu sa direktoricom Aminom Delić-Zimić, potpisala je Povelju o održivosti, kojom se ova ustanova dodatno obavezuje na implementaciju zelenih inicijativa u svoj svakodnevni rad.

 

Projekt “I BiH Green” nastavlja educirati, motivirati i angažirati lokalnu zajednicu u važnosti zaštite okoliša i održivog poslovanja. Saradnjom s eko školama, kompanijama i organizacijama, potiče se primjena praksi koje smanjuju negativni utjecaj na okoliš i promovišu inovacije za održivi razvoj.

 

Svi zainteresirani mogu se pridružiti ovom važnom nastojanju da se osigura održivija budućnost za sve generacije i da se sačuva planeta Zemlja.

 

“I BiH Green” je platforma koja omogućuje zajedničko djelovanje prema ostvarenju ekološke ravnoteže i pozitivnih promjena.

 

Scroll to Top