Danas je Dan akcije za klimu – evo kako možemo pomoći našem planetu

Svake godine, 15. svibnja, brojne ekološki osviještene udruge i institucije obilježavaju Dan akcije za klimu kojim se još od 1994. godine nastoji upozoriti na klimatske promjene i ljudsku aktivnost koja utječe na njih.

Danas se sve više govori o klimatskim promjenama kao posljedicama ubrzanog industrijskog razvoja i zagađenja koje su prepoznate kao važna tema, a njihovo suzbijanje nalazi se među globalnim ciljevima održivog razvoja koji se nastoje postići do 2030. godine. Jedan je od obvezujućih ciljeva za Europsku uniju i smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. u odnosu na razine iz 1990. godine.

Naglasak na njihovu prevenciju stavljen je i tijekom ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemljekada se kroz trodnevne rasprave i radionice na globalnoj razini govorilo o tom problemu i njegovim mogućim rješenjima, dok je prošle godine nekoliko stotina hrvatskih znanstvenika potpisalo i Vladi Republike Hrvatske uputilo Apel za klimatsku akciju u kojemu su upozorili na razinu opasnosti koju nose klimatske promjene i zahtijevali konkretne akcije njihova sprječavanja.

Kako možemo pomoći?

Na individualnoj razini, brojne su mogućnosti kojima možemo doprinijeti sprječavanju klimatskih promjena kao što su štednja električne energije, korištenje energetski učinkovitih žarulja, korištenje javnog prijevoza kada god je to moguće kako bi se smanjila emisija CO2, šetnja ili vožnja biciklom na manjim udaljenostima, štednja vode ili recikliranje otpada. Time čuvamo naš planet Zemlju, a ujedno i cjelokupan život na njemu.

Izvor: evarazdin.hr

Scroll to Top