Održivi život je nadohvat ruke – počnite s 5 jednostavnih promjena

Ovih 5 vrlo jednostavnih i lakih promjena koje možete učiniti već danas, kod kuće, zahtijevaju minimalno vremena, truda ili novca – no, dugoročno čine razliku. Ujedno su i jedni od najboljih načina da svoj dom učinite malo zelenijim – za vas, vašu obitelj i okoliš

Ovih 5 vrlo jednostavnih i lakih promjena koje možete učiniti već danas, kod kuće, zahtijevaju minimalno vremena, truda ili novca – no, dugoročno čine razliku. Ujedno su i jedni od najboljih načina da svoj dom učinite malo zelenijim – za vas, vašu obitelj i okoliš!

Kad su u pitanju ekološki prihvatljive promjene, ne opterećujte se mišlju na potpunu promjenu načina života. Ponekad su sve što je potrebno male zamjene vaše rutine ili sitne promjene dnevnih navika kako biste smanjili svoj ugljični otisak, zaštitili se od toksina i ostavili Zemlju malo boljom nego što ste je zatekli. Sve je u malim koracima, zar ne?

Ovih 5 vrlo jednostavnih i lakih promjena koje možete učiniti već danas, kod kuće, zahtijevaju minimalno vremena, truda ili novca – no, dugoročno čine razliku. Ujedno su i jedni od najboljih načina da svoj dom učinite malo zelenijim – za vas, vašu obitelj i okoliš!

Tako logično – smanjite plastiku!
Prijeđite s plastičnih boca za vodu na korištenje vrča za filtriranu vodu i upotrebu staklenih boca; odbacite plastične vrećice za jednokratnu upotrebu ili se ozbiljno pozabavite pravilnim recikliranjem – promjena kućnih navika vezanih uz potrošnju i odlaganje plastike može napraviti veliku razliku.
U potpunosti se osloboditi plastike nije lako – i nije uvijek opcija. Ali započnite s nečim malim čega se možete pridržavati, a što pomaže u smanjenju plastičnog otpada i zagađenja. Primjerice, počnite sa sobom nositi bocu vode koja se može ponovno puniti a u trgovinu nosite vlastite torbe za višekratnu upotrebu.

Ponedjeljak = dan bez mesa
Dodavanje jednog obroka bez mesa tjedno može smanjiti vašu konzumaciju mesa za oko 15 posto, što je vaš osobni doprinos u smanjenju povezanog utjecaja na okoliš uzgoja, proizvodnje i distribucije mesa.
Jedna analiza utjecaja na okoliš iz 2017. pokazala je da prehrana svejeda ima najveći utjecaj na tri različita faktora: ugljični otisak (emisije stakleničkih plinova), vodeni otisak (potrošnja vodnih resursa) i ekološki otisak (količina biološki produktivnog zemljišta /more potrebnog za proizvodnju prehrambenog proizvoda). Uzgoj stoke zahtijeva golemu potrošnju vode i zemlje, te proizvodi veliku količinu stakleničkih plinova. Prestanak jedenja mesa, čak i jednu večer tjedno, čini razliku.

Zamijenite sredstva za čišćenje u kućanstvu
Prijelaz na ekološka sredstva za čišćenje smanjuje onečišćenje zraka u zatvorenom i vanjskom prostoru, smanjujući izloženost okidačima astme i alergije, kao i kemikalijama koje mogu biti štetne za vaše zdravlje.
Potražite potpuno prirodne proizvode ili proizvode biljnog podrijetla od tvrtki koje imaju jasno izražene deklaracije i ekološke certifikate.

Poboljšajte izolaciju doma
Kvalitetna izolacija za sprječavanje propuštanja kanala, zidova, prozora i vrata može poboljšati potrošnju energije u vašem domu i uštedjeti vam nekoliko tisuća kuna na računu za energiju, ali i povećati vrijednost vašeg doma. Ako je potpuno preuređenje izolacije van vašeg budžeta, pokušajte s toplinskim zastorima, koji ljeti blokiraju sunce, a zimi zadržavaju toplinu, ili zaštitom od propuha na vanjskim vratima.

Ostavite cipele ‘pred vratima’
Razmišljajte o skidanju cipela kada uđete u dom kao o pranju ruku. Ok, možda je nezgodno da to napravite ispred ulaznih vrata, ali neka vam za to posluži hodnik!
Prvo, ne može biti lakše. I drugo, sprječava unošenje vanjskog otpada poput ispušnih plinova automobila, kemikalija i pesticida u vaš dom. Usvajanje ove dnevne navike gotovo je bezbolno.

Izvor: naturala.hr

Scroll to Top