Nek’ se zazeleni: Nezahtjevne sobne biljke koje uspijevaju baš svima

Ako biljke teško održavate na životu, znači da još uvijek niste pronašli onu koja će se prilagoditi vašem životnom stilu

Koliko ste imali biljka koje su se vrlo brzo pretvorili u uvenulu, žutu žalost? Neki od nas je možda nikada nisu ni posjedovali jer nisu sigurni mogu li je uopće održati na životu. Neka vas to ne obeshrabruje! Uspješan odnos s biljkom započinje pronalaskom one prave kojoj će odgovarati vaš stil života.

Možda vam samo treba sobna biljka kojoj neće smetati ako je zaboravite zalijevati s vremena na vrijeme. Ili sobna biljku koja će preživjeti tjedan dana kad budete izvan grada. Kako god, malo zelenila će udahnuti novi život vašem prostoru i pročistiti vam zrak. Zato vam donosimo vam nekoliko nezahtjevnih primjeraka kojima je lako udovoljiti:

Monstera (Monstera deliciosa)
Prilagođena gotovo svim svjetlosnim uvjetima i pomalo otporna na sušu, monstera je nezahtjevna tropska biljka oko koje se nećete morati puno mučiti. Pripazite na listove – suhi listovi pokazuju da je žedna, a žuti da je previše zalijevate. Ali ne brinite, monstera brzo prašta i krasi vaš dom svojom raskoši.

Sanseverija (Sansevieria trifasciata)
Ova otporna biljka, poznata i kao svekrvin jezik, dobro će se snaći na bilo kojoj vrsti svjetla, od slabo osvijetljenog područja do prostora punog svjetlosti. Ne treba puno vode, nije osjetljiva na promjene u temperaturi i ne zahtijeva dodatnu njegu. Tražena je i zbog svojih svojstava pročišćavanja zraka, a žuto lišće pomalo neugodnog mirisa ukazuje na prekomjerno zalijevanje.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)
Gotovo neuništiva, zamija će biti najsretnija ako je pomalo ignorirate. Ova biljka uspijeva na područjima gdje mnoge biljke to ne mogu, što je čini jednom od najzahvalnijih uredskih biljaka ili kupaonica. Zahtijeva vrlo malo vode i više voli biti ‘suha’, a žutim lišćem pokazuje da je prečesto zalijevate.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)
Biljka pauk najbolje uspijeva na neizravnoj svjetlosti, ali tolerira i područja slabog osvjetljenja u kojima neka druga biljka možda ne bi uspjela. Potrebno ju je zalijevati kada se gornja dva centimetra tla osuše, a prekomjerno zalijevanje također pokazuje žutim, mekim ili smeđim listovima.

Sroliki philodendron (Philodendron)
Ova prilagodljiva biljka uspijeva na neizravnoj svjetlosti i zapravo pati ako je izložena jakom suncu. Voli dosljedno zalijevanje, ali će vam oprostiti ako je zaboravite zaliti s vremena na vrijeme. No i kod nje treba pripaziti na prekomjerno zalijevanje i žuto lišće.

Zmajevac (Dracaena)
Ova raskošna, raznolika biljka najbolje uspijeva u uvjetima slabog i srednjeg osvjetljenja. Zalijevati je treba tek kada tlo postane suho na opip, što je čini savršenom biljkom za sve one koji su neprestano u pokretu. Pripazite na smeđe vrhove koji pokazuju da je vlaga preniska.

Aglaonema (Aglaonema)
Ova lijepa biljka uspijeva u gotovo svim svjetlosnim uvjetima, osim na izravnom suncu – što je čini savršenom za hodnik ili kupaonu. Ipak, voli biti vlažna, pa je važno da je dosljedno zalijevate. Međutim, sol iz vode iz slavine može prouzrokovati smeđe vrhove listova.

Izvor: naturala.hr

Scroll to Top