Kako je Portugal sveo potrošačke račune za struju gotovo na nulu?

Portugal je tijekom šest uzastopnih dana opskrbljivao svojih 10 milijuna stanovnika isključivo energijom proizišlom iz snage prirode.

Zahvaljujući suncu, vjetru i valovima, Portugal se izdvaja kao izuzetno povoljno područje za korištenje obnovljivih izvora energije. A to je nedvojbeno i potvrdio svojom sposobnošću da tijekom šest uzastopnih dana u potpunosti opskrbljuje svojih 10 milijuna stanovnika isključivo energijom proizišlom iz snage prirode.

Sve je počelo u petak 27. listopada kada je najveća energetska kompanija u zemlji, Redes Energéticas Nacionais, izvijestila kako uvjeti vjetra i valova generiraju cjelokupnu opskrbu energijom u zemlji.

Višak obnovljive energije izvezen je u Španjolsku

Predvidjeli su da će se uvjeti zadržati do subote, ali zapravo su se nastavili sljedećih pet dana, uključujući određena razdoblja kada je nacionalna mreža izvozila obnovljivu električnu energiju mrežama u Španjolskoj.

Od ukupnih 149 sati proizvodnje obnovljivih izvora energije, čak 95 sati portugalska mreža izvela je u Španjolsku, što je niz koji je oborio prethodni rekord uzastopnih dana i 100 % korištenja obnovljivih izvora energije.

Iskoristivost starih hidroelektrana

Iako se solarna energija često smatra najvažnijim obnovljivim izvorom električne energije, rekord je ostvaren čak i tijekom kišnog i vjetrovitog vremena. To je zato što su, navodi Canary Media, mnoge turbine izgrađene 90-ih kada instalacije solarnih panela nisu bile isplative.

Štoviše, u Portugalu su mnoge hidroelektrane izgrađene nakon pada portugalske diktature 1974. godine! A to se pokazalo bitnim u zemlji gdje su sunčani dani obično bez vjetra, a vjetroviti dani obično su oblačni. Sljedeći korak u Portugalu jest razvoj dubokovodnih offshore vjetroelektrana.

Izvor: Naturala.hr

Scroll to Top