Je li ova plastika rješenje svjetskog problema onečišćenja?

Najnovije otkriće pokazuje da je u plastici koja se može reciklirati moguć stopostotni biosadržaj

Znanstvenici s Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley razvili su novu plastiku koja se može beskonačno reciklirati i koja bi mogla biti odgovor na rastući problem onečišćenja.

Stvorili su mikrobe kako bi napravili sastojke za održivu alternativu za 90% plastike koja se trenutačno ne može reciklirati, od kojih mnoge koriste konačne, zagađujuće petrokemije kao građevne blokove.

PDK se može više puta dekonstruirati i oblikovati
Istraživački tim iz Kalifornije uspješno je konstruirao mikrobe za izradu bioloških alternativa za početne sastojke u plastici koja se može beskonačno reciklirati, poznatu kao poli(diketoenamin) ili PDK.

“Ovo je prvi put da su bioproizvodi integrirani kako bi se napravio PDK koji je pretežno biobaziran”, objašnjava voditelj projekta dr. Brett Helms te dodaje: “I to je prvi put da vidite bioprednost u odnosu na korištenje petrokemikalija kako u pogledu svojstava materijala tako i u pogledu troškova njegove proizvodnje u velikom obimu.”

Objasnio je da se, za razliku od tradicionalne plastike, PDK može više puta dekonstruirati u ‘netaknute’ građevne blokove i oblikovati u nove proizvode bez gubitka kvalitete.

Četiri godine pokušaja i istraživanja
PDK-ovi su u početku koristili građevne blokove dobivene iz petrokemijskih proizvoda, ali ti se sastojci umjesto toga mogu redizajnirati i proizvesti pomoću mikroba. Sada, nakon četiri godine pokušaja, istraživači su manipulirali E. coli da pretvore šećere iz biljaka u neke od početnih materijala – molekulu poznatu kao lakton trioctene kiseline ili bioTAL – i proizveli PDK s otprilike 80 posto biosadržaja.

“Pokazali smo da je put do 100 posto biosadržaja u plastici koja se može reciklirati izvediv”, rekao je Jeremy Demarteau, projektni znanstvenik u timu. Dodaje kako se PDK-ovi mogu koristiti za nekoliko proizvoda – ljepila, savitljive predmete poput računalnih kabela ili remena za satove, pa čak i građevinske materijale.

Budućnost sportske opreme i automobilskih dijelova?
Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da je ugradnja bioTALa u materijal proširila njegov radni temperaturni raspon do 60 stupnjeva Celzijusa u usporedbi s petrokemijskom verzijom.

Kažu da to otvara vrata korištenju PDK-a u predmetima koji trebaju specifične radne temperature, uključujući sportsku opremu i automobilske dijelove kao što su branici ili ploče s instrumentima.

“Ne možemo nastaviti koristiti naše sve manje zalihe fosilnih goriva”, objašnjava prof. Jay Keasling, znanstvenik u Berkeley Labu Biosciences Area i dodaje: “Želimo pomoći u rješavanju problema plastičnog otpada stvaranjem materijala koji su i bioobnovljivi i kružni te pružanjem poticaja tvrtkama da ih koriste. Tada bi ljudi mogli imati proizvode koji su iskoristivi dok im trebaju, prije nego što se pretvore u nešto novo.”

Studija, objavljena u časopisu Nature Sustainability, također se temelji na ekološkoj i tehnološkoj analizi iz 2021., koja je pokazala da bi PDK plastika mogla biti komercijalno konkurentna konvencionalnoj plastici ako se proizvodi u velikim količinama.

Izvor: naturala.hr

Scroll to Top