Djeca vrtića “Abakus” sadila borove

Povodom dana planete zemlja 80 djece vrtića “Abakus” posadilo 10 odraslih borova na Kamberovića polju

Sa malim zakašnjenjem zbog praznika i kiše, 80 djece vrtića “Abakus” su dana 28.4.2023. godine, u saradnji sa Centrom za edukaciju, afirmaciju i informisanje “Abakus plus”, obilježili Dan planete Zemlje i posadili 10 odraslih sadnica bora na lokaciji “Turskog parka” na Kamberovića polju, a sve sa ciljem razvijanja ekološke svijesti kod djece predškolske dobi, ali i građana Zenice.

Sadnice je obezbijedila društveno-odgovorna kompanija “Eko život Tuzla” koja je ovlašteni BH operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH, bave se još i svim ekološkim projektima i posredovanjem društveno odgovornih programa za poboljšanje i unapređenju okoliša i života u boji prirode.

Lokacija je odobrena od strane Sektora za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica, a u sadnji su učestvovali zaposlenici Rasadnika “Prunus” iz Kaknja, te zaposlenici “Albe” koji su preuzeli i obavezu zalijevanja sadnica, kako bi sadnja konačno uspjela.

Djeca su sa velikim oduševljenjem dočekala današnji dan, neki kažu da nisu mogli ni spavati. Podijeljeni u više manjih grupa, za svaku sadnicu po jedna manja grupa,  timskim radom i zalaganjem zasadili su sadnice visine 150 do 180 cm. Odpjevali su pjesmu “Planeta Zemlja” i recitirali pjesmu “Dječiji parlament”. Ponosno su primili medalje “Super ekolog”, a nakon toga se počastili domaćom organskom jabukom.

Vjerujemo da će sa svojim roditeljima obilaziti ovu lokaciju i zalijevati borove, te da će u budućnosti imati lijepe uspomene na eko akcije iz vrtića, a što je najvažnije da će biti ekološki osviješteni građani.

Dijeli na društvenim mrežama:

Povezani članci

Svijet bez siromaštva

Uprkos ogromnom napretku postignutom u smanjenju siromaštva posljednjih godina, siromaštvo ostaje globalni izazov. Prema Svjetskoj banci, preko 700 miliona ljudi

Pročitaj