Djeca vrtića \”Abakus\” sadila borove

Povodom dana planete zemlja 80 djece vrtića \”Abakus\” posadilo 10 odraslih borova na Kamberovića polju

Sa malim zakašnjenjem zbog praznika i kiše, 80 djece vrtića \”Abakus\” su dana 28.4.2023. godine, u saradnji sa Centrom za edukaciju, afirmaciju i informisanje \”Abakus plus\”, obilježili Dan planete Zemlje i posadili 10 odraslih sadnica bora na lokaciji \”Turskog parka\” na Kamberovića polju, a sve sa ciljem razvijanja ekološke svijesti kod djece predškolske dobi, ali i građana Zenice.

Sadnice je obezbijedila društveno-odgovorna kompanija \”Eko život Tuzla\” koja je ovlašteni BH operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH, bave se još i svim ekološkim projektima i posredovanjem društveno odgovornih programa za poboljšanje i unapređenju okoliša i života u boji prirode.

Lokacija je odobrena od strane Sektora za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica, a u sadnji su učestvovali zaposlenici Rasadnika \”Prunus\” iz Kaknja, te zaposlenici \”Albe\” koji su preuzeli i obavezu zalijevanja sadnica, kako bi sadnja konačno uspjela.

Djeca su sa velikim oduševljenjem dočekala današnji dan, neki kažu da nisu mogli ni spavati. Podijeljeni u više manjih grupa, za svaku sadnicu po jedna manja grupa,  timskim radom i zalaganjem zasadili su sadnice visine 150 do 180 cm. Odpjevali su pjesmu \”Planeta Zemlja\” i recitirali pjesmu \”Dječiji parlament\”. Ponosno su primili medalje \”Super ekolog\”, a nakon toga se počastili domaćom organskom jabukom.

Vjerujemo da će sa svojim roditeljima obilaziti ovu lokaciju i zalijevati borove, te da će u budućnosti imati lijepe uspomene na eko akcije iz vrtića, a što je najvažnije da će biti ekološki osviješteni građani.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top