Šta je održivo uređenje pejzaža?

Jeste li razmišljali o utjecaju vašeg krajolika na okoliš?

Piše: Andrea Grkavac, inžinjer pejzažne arhitekture

Posljednje mjesto za koje biste mislili da treba eko-preuređenje je vaše uređenje okoliša. Uostalom, to su samo drveće, biljke, zemlja i keramički patuljci s travnjaka… Sve savršeno prirodno, zar ne? Pa, ne baš.

Mnogi moderni pejzažni dizajni izgledaju lijepo, ali nisu prilagođeni lokalnoj klimi. Zbog toga im je potrebno mnogo dodatnog zalijevanja, gnojiva i pesticida kako bi preživjeli. Sve to održavanje može se dodati – za vaš novčanik i za okoliš.

Ali postoji način da ozelenite svoje zelenilo koji nije potrebno održavati i koji je odobrila majka priroda.

Šta je održivo uređenje pejzaža?

Ne postoji jedinstvena definicija, ali ukratko, održivo uređenje krajolika način je da uljepšate svoj dom dok prepuštate prirodi da odradi težak posao.

Održivi krajolici osmišljeni su da napreduju u lokalnim temperaturama, oborinama i vremenskim obrascima. Dobar održiv krajolik radi s prirodom, a ne protiv nje i dobro funkcionira uz malo ili nimalo ljudske pomoći. Smanjenjem količine resursa potrebnih za održavanje vašeg krajolika, možete stvoriti vanjski prostor koji je i lijep i ekološki prihvatljiv.

Koje su prednosti održivog uređenja okoliša?

Osim što je ekološki odgovorno, održivo uređenje okoliša ima mnoge prednosti za vlasnike kuća koji žele smanjiti vrijeme, trud i resurse potrebne za održavanje travnjaka i vrta.

Isplativi: Kao što im ime govori, održivi krajolici su samoodrživi. To znači da im je potrebno manje njegovanja nego tradicionalnim krajolicima, što vam dugoročno štedi vrijeme i novac.

Manje pesticida: korištenjem autohtonih biljaka i drveća s vlastitom obranom od štetočina, održivi krajolici ne trebaju oštre pesticide da bi preživjeli.

Manje zalijevanja: Spustite svoje kante za zalijevanje. Održivi krajolici izvrsni su s vrlo malo dodatnog zalijevanja, jer su dizajnirani imajući na umu lokalne razine kiše.

Održivo je lijepo.

Održivo uređenje okoliša jedinstven je način da dopustite prirodi da uljepša vaš dom. Možda će biti potrebno dodatno planiranje, ali korištenjem održivih praksi uređenja krajolika, možete potrošiti manje vremena radeći na svom travnjaku, a više vremena uživajući u njemu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top